GDD past testbeleid Chlamydia aan – Testen kan bij MCWetering

Persoon in behandelkamer die handschoenen aandoet

GDD past testbeleid Chlamydia aan – Testen kan bij MCWetering

Chlamydia is een van de meest voorkomende SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) in Nederland. Vanuit beleid is er altijd gewerkt vanuit een perspectief van preventie en directe behandeling, omdat Chlamydia zou kunnen zorgen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Nieuw recent onderzoek wijst daarentegen uit dat deze SOA vaak vanzelf overgaat, zonder daarmee de vrouw onvruchtbaar te maken.

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die veel voorkomt in Nederland. Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en kan aanvankelijk lichte symptomen of helemaal geen symptomen vertonen.

Oud beleid op Chlamydia

Jarenlang werd chlamydia beschouwd als een belangrijke boosdoener voor onvruchtbaarheid bij vrouwen, wat leidde tot inspanningen op het gebied van preventie, diagnose en behandeling. Hoewel mannen niet dezelfde risico’s op onvruchtbaarheid lopen bij een chlamydia-infectie, bleef de focus sterk gericht op het bestrijden van de ziekte bij beide geslachten. Standaard wordt chlamydia nog steeds behandeld met antibiotica, zelfs als er geen symptomen aanwezig zijn. Echter, het bewijs dat deze aanpak daadwerkelijk effectief is, ontbreekt. 

Nieuwe inzichten in Chlamydia

Recente inzichten uit onderzoek laten zien dat de meeste chlamydia-infecties vanzelf verdwijnen zonder blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid en vruchtbaarheid. Dit ondermijnt de noodzaak van testen en behandelen van asymptomatische infecties, aangezien het geen bijdrage levert aan de gezondheid van de patiënt. Sterker nog, onnodig gebruik van antibiotica heeft negatieve gevolgen, zoals het verhogen van bacteriële resistentie. Deze bevindingen stellen de effectiviteit van de huidige aanpak ter discussie en suggereren dat een herziening van het beleid rondom chlamydia noodzakelijk is. Daarom heeft de GDD besloten haar testbeleid aan te passen.

GDD past testbeleid aan

Vanaf januari 2025 zal de GGD daarom niet meer standaard op chlamydia testen bij mensen zonder klachten. Deze maatregel voorkomt overbehandeling en helpt bij het tegengaan van antibioticaresistentie. Personen met klachten zullen nog steeds getest worden, om zo doelgericht en effectief mogelijke gezondheidsrisico’s te beperken.

Testen op Chlamydia bij MC Wetering

Bij Medisch Centrum Wetering kunt u zich laten blijven testen op Chlamydia, met of zonder klachten. Omdat wij geen testbeleid hanteren, kunt u altijd bij ons terecht om zich te laten testen op een SOA. Wilt u zich laten testen op Chlamydia zonder klachten? Dat kan. Maak een afspraak met een van onze gynaecologen.

Meer informatie over een SOA-test in bij MC Wetering in Amsterdam vindt u hier.