Plaatsen van spiralen
Wij kunnen u adviseren in zowel hormoon houdende spiralen als koperhoudende spiralen. Deze methoden lijken qua vorm op elkaar, maar verschillen in werking. Spiralen zijn een zeer betrouwbare methode van anticonceptie en wij zetten beide soorten bij Medisch Centrum Wetering. Voor plaatsing is het belangrijk om te weten dat u niet zwanger bent of dat u geen infecties (geslachtsziekten) hebt.
Wat is een spiraal?
Een spiraaltje is een voorbehoedsmiddel dat in je baarmoeder wordt ingebracht om zwangerschap te voorkomen. Een spiraaltje is een zeer effectieve methode om zwangerschap te voorkomen. Een van de voordelen is dat het een langdurig voorbehoedmiddel is en dat het omkeerbaar is. U kunt dus na het verwijderen van de spiraal nog zwanger worden. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes mogelijk, met elk hun voor- en nadelen. Bij MC Wetering plaatsen we beide soorten spiraaltjes.
Hormoon houdend spiraal
Het meest gebruikte hormoon houdend spiraal geeft ongeveer 20μg levonorgestrel per dag af. Deze werkt voornamelijk aan de binnenzijde van de baarmoeder. Het houdt het baarmoederslijmvlies dun. Het spiraal bevat een soort opslag met hormonen en is T-vormig en net zo lang als breed (32 mm). Het depot van levonorgestrel heeft een continue afgifte voor de duur van 5 jaar tot 8 jaar, afhankelijk van het merk.
Door de continue afgifte van ontstaan effecten op het slijmvlies. Zo wordt slijmvlies ongeschikt gemaakt voor een zwangerschap. Het bloedingspatroon verandert en wordt minder en kan soms na enige tijd geheel verdwijnen. Een hormoon houdend spiraal (zoals Mirena of Kyleena) is geschikt voor alle gezonde vrouwen.
Het koperhoudend spiraaltje
Er zijn verschillende soorten koperspiraaltjes op de markt. Een koperhoudend spiraaltje bestaat uit een flexibel frame met armpjes en koper. Koperspiralen werken op verschillende manieren; de belangrijkste is dat een koperhoudend spiraal ervoor zorgt dat de zaadcellen de aanwezige eicel niet meer kunnen bevruchten.
Het koperspiraal is geschikt voor iedere gezonde vrouw. Koperhoudende spiralen kunnen minstens 7 -10 jaar blijven zitten. Voordelen van koperspiraaltjes is voor sommige vrouwen het gegeven dat het koperspiraaltje geen hormonen bevat en dat de vrouw haar eigen cyclus behoudt.
Voordelen van een spiraaltje
Een spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie waar u niet dagelijks aan hoeft te denken. In tegenstelling tot de pil, die dagelijks ingenomen moet worden, biedt een spiraal langdurige bescherming, variërend van 3 tot 10 jaar, afhankelijk van het type.
Voor vrouwen boven de 35 jaar die roken, is een spiraaltje een veilig alternatief voor de pil, aangezien het risico op trombose niet toeneemt bij het gebruik van een spiraal. Zodra het spiraaltje verwijderd is, kunt u direct weer zwanger worden, wat het een flexibele optie maakt voor vrouwen met een kinderwens in de toekomst.
Daarnaast is een spiraaltje op de lange termijn goedkoper dan de pil, omdat u slechts eens in de paar jaar kosten maakt in plaats van maandelijkse betalingen. Een koperspiraaltje kan zelfs als noodanticonceptie dienen tot vijf dagen na onbeschermde seks, en biedt hiermee een effectievere optie dan de noodpil.
Het hormoonspiraaltje biedt nog een extra voordeel: het vermindert vaak menstruatiepijn en bloedverlies. In sommige gevallen blijft de menstruatie zelfs helemaal uit, waardoor het ook een geschikte keuze is voor vrouwen met hevige of pijnlijke menstruaties.
Nadelen van een spiraaltje
Hoewel een spiraaltje veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen om rekening mee te houden. Het plaatsen van een spiraal brengt kleine risico’s met zich mee, zoals een doorboring van de baarmoederwand of een infectie. Ook kan het lichaam het spiraaltje in zeldzame gevallen afstoten.
Gebruik van een spiraal kan zorgen voor meer vaginale afscheiding en biedt geen bescherming tegen soa’s. Daarom blijft het belangrijk om een condoom te gebruiken, vooral bij wisselende partners.
Een koperspiraaltje kan in de eerste maanden hevigere en langere menstruaties veroorzaken. Mocht dit te hinderlijk zijn, dan is verwijdering altijd mogelijk. Bij het hormoonspiraaltje kunnen bijwerkingen zoals acne, hoofdpijn, stemmingswisselingen, duizeligheid en gevoelige borsten optreden, vooral in de beginperiode, samen met onregelmatig bloedverlies.
Plaatsen van een spiraaltje
Het is het beste om het spiraaltje te plaatsen tijdens uw menstruatie of binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie, omdat het plaatsen dan soms gemakkelijker gaat en een zwangerschap kan worden uitgesloten (minimale waarschijnlijkheid). Plaatsing op een ander moment is mogelijk, maar dan moeten we zeker weten dat u niet zwanger bent. Het spiraaltje kan op elk moment verwijderd worden. Het koperspiraaltje kan ook als morning-after spiraaltje geplaatst worden binnen vijf dagen na onbeschermd seksueel contact. U kunt een uur voor plaatsing een pijnstiller nemen om te helpen bij eventueel ongemak. Als u niet gevoelig of allergisch bent, raden wij u 1 tablet Aleve Feminax 275 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg aan. Het is ook mogelijk om de baarmoederhals voor plaatsing te verdoven.
Voor de afspraak
Neem 1 uur voor de plaatsing een pijnstiller in. Indien niet overgevoelig of allergisch, dan adviseren wij: 1 tablet Aleeve Feminax 275 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg. In overleg is het ook mogelijk de baarmoedermond te verdoven voor plaatsing.
Een spiraaltje verwijderen
Ook als u uw spiraaltje wilt laten verwijderen, kunnen wij u helpen. Maak een afspraak met een van onze gynaecologen om uw spiraaltje te laten verwijderen.
Veelgestelde vragen over spiraaltjes
Hoe lang gaat een spiraaltje mee?
Hoe lang een spiraaltje meegaat, hangt af van het type spiraaltje. Het hormoonhoudend spiraaltje kan 3 tot 8 jaar in de baarmoeder blijven. Koperhoudende spiraaltjes kunnen minstens 7 tot 10 jaar blijven zitten. bij het zetten van een spiraaltje zullen we u altijd informeren over wanneer u het spiraaltje moet laten verwijderen.
Heeft een spiraaltje invloed op mijn menstruatie?
Een spiraaltje kan invloed hebben op uw menstruatie, afhankelijk van welk spiraaltje u krijgt. Een hormoonhoudend spiraaltje kan uw menstruatie veranderen, soms lichter maken of zelfs stoppen. Koperen spiraaltjes hebben geen invloed op uw menstruatie. Omdat ze geen hormonen bevatten, hebben ze geen invloed op uwmenstruatiecyclus.
Hoe snel kan ik zwanger worden na het verwijderen van een spiraaltje?
Hoe snel u zwanger kunt worden na het verwijderen van het spiraaltje verschilt per persoon. Het is gebruikelijk om tussen de 3 maanden en een jaar zwanger te kunnen worden, maar deze tijdlijn kan verschillen voor uw persoonlijke situatie. Neem contact op met een van onze gynaecologen als u zwanger wilt worden of een zwangerschapswens hebt.
Hoe controleer ik of mijn spiraaltje goed zit?
U kunt controleren of uw spiraaltje nog goed zit door aan de touwtjes te voelen. Was uw handen en zoek een comfortabele plek om te controleren. Breng uw vingers in de vagina tot u de baarmoedermond voelt. U moet het touwtje uit uw baarmoederhals kunnen voelen komen. Controleer of het hetzelfde aanvoelt als de vorige keer. Als dit het geval is, zit het spiraaltje waarschijnlijk op de juiste plek. Weet u niet zeker of uw spiraaltje goed zit? U kunt een afspraak maken met onze gynaecologen om het te laten controleren.
Wachttijdindicatie
Dermatologie
Dagen
Gynaecologie
Dagen
Proctologie
Dagen
Flebologie
Dagen
Plastische Chirurgie
Dagen