Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn uitgezette blauwe of rode vaten op de benen. Er bestaan hele kleine spatadertjes, met een dikte van nog geen millimeter (deze spatadertjes worden ook wel Bezemreis/takkenbos adertjes genoemd), maar ook spataderen van meer dan een centimeter dik. De oorzaak is vooral erfelijk. Vrouwen hebben vaker spataderen dan mannen, en vooral de kleine spatadertjes komen veel vaker bij vrouwen voor. Behalve dat spataderen niet mooi zijn kunnen ze op den duur leiden tot medische klachten: pijn in de benen, krampen, dikke benen, huidproblemen of bloedingen bij het stoten van de spatader. Het gaat dus in veel gevallen wel degelijk om een medisch probleem. Ook de kleine spatadertjes kunnen last geven, bijvoorbeeld een pijnlijk of beurs gevoel. Bij het behandelen van spataderen is het belangrijk dat zowel aan het cosmetische als aan het medische aspect aandacht wordt besteed. Uiteindelijk wilt u mooie benen, maar vooral ook gezonde benen.
Lees hier meer over wat spataderen precies zijn.
Eerste kliniek met het VMS keurmerk
Specialistisch team
Meteen een behandelplan
Spataderen behandelen
Medisch Centrum Wetering is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen (flebologie). Onze spataderkliniek bestaat uit een flebologisch team met flebologen, dermatologen, een vaatchirurg en vasculair laboranten. De artsen hebben veel ervaring in de flebologie opgedaan in verschillende ziekenhuizen en dr. Krijnen is gepromoveerd op dit onderwerp. De artsen hebben hun expertise gebundeld in dit centrum waar de mens centraal staat en waar hoge kwaliteit wordt geleverd door een vast team van medisch specialisten. Naast de reguliere flebologie kunt u in de kliniek terecht voor hele specifieke klachten zoals recidief varices of diagnostiek van pelvic congestion syndrome.
De eerste afspraak voor spataderen
We streven naar een “one-stop-shop”: voor uw eerste consult wordt extra tijd ingepland, zodat direct het benodigde echo (Duplex) onderzoek kan plaatsvinden en het behandelplan met u kan worden besproken. Er is geen speciale voorbereiding nodig, u hoeft niet nuchter te komen. Voor meer informatie over uw eerste afspraak voor spataderen, klik hier.
Veelgestelde vragen over spataderen
Wat is de oorzaak van spataderen?
Spataderen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn erfelijke aanleg, overgewicht, hormonale factoren en zwangerschap. Spataderen ontstaan door veranderingen in de binnenwand van de aders (primaire spataders). Soms worden spataderen veroorzaakt door een onderliggende aandoening, bijvoorbeeld trombose (secundaire spataders).
Wat zijn symptomen van spataderen?
De voornaamste symptomen van spataderen zijn: tintelingen, jeuk, pijn, vermoeidheid, duidelijk zichtbare aders, vochtopstapeling en zwaar gevoel in de benen, vooral na lang staan. Op het moment dat u last krijgt van deze symptomen, adviseren wij u om langs te gaan bij een dokter.
Wat gebeurt er als u spataderen niet laat behandelen?
Als spataderen onbehandeld blijven, kan dit verschillende gevolgen hebben. Ze kunnen in de loop van de tijd verergeren en leiden tot complicaties zoals pijn, zwelling, huidzweren en in het ergste geval trombose. Wij adviseren daarom om uw spataderen tijdig te laten onderzoeken om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Het is echter ook mogelijk dat u geen klachten ervaart van uw spataderen. In dat geval is een behandeling medisch gezien niet nodig. Sommige mensen kiezen er desondanks voor om hun spataderen om cosmetische redenen te laten verwijderen.
Kun je spataderen voorkomen?
Het voorkomen van spataderen is niet mogelijk, in de meeste gevallen heeft iemand een erfelijke aanleg om spataderen te ontwikkelen. Een sportieve levensstijl waarin u veel beweegt is echter wel altijd goed in het minder snel ontwikkelen van spataderen.
Wat kunt u doen om uw spataderen niet te verergeren?
Het is belangrijk om veel in beweging te blijven, vooral met uw benen. Zo is het verstandig om veel te lopen, fietsen, zwemmen of dansen. Intensief sporten met veel plotselinge bewegingen, zoals tennis en voetbal, worden afgeraden. Daarnaast is het verstandig om langdurige blootstelling aan warmtebronnen, zoals sauna’s, zonnebanken en hete baden, te vermijden. Warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten, wat de klachten kan verergeren. Ook raden wij u aan om steunkousen te dragen, deze kunnen helpen tegen de klachten van spataderen.
Kun je van spataderen afkomen?
Spataderen kunnen worden behandeld. Kleine spataderen verdwijnen soms met leefstijlaanpassingen, zoals beweging en steunkousen, maar kunnen ook worden verwijderd met inspuitingen (sclerocompressietherapie). Grotere spataderen kunnen worden verwijderd met sclerotherapie, laserbehandelingen, flebectomie of sclerocompressie therapie. Wel kunnen nieuwe spataderen ontstaan, vooral bij erfelijke aanleg. Bij Medisch Centrum Wetering helpen we u graag met het behandelen van uw spataderen. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.
Flebologen in Amsterdam bij MC Wetering
Bent u op zoek naar een arts om uw spataderen te laten behandelen? Dan zit u bij Medisch Centrum Wetering goed. Wij hebben een team met verschillende flebologen en spataderspecialisten die u graag helpen aan mooie en gezonde benen. Bekijk hieronder onze flebologen, of bekijk het hele team hier.
Wachttijdindicatie
Dermatologie
Dagen
Gynaecologie
Dagen
Proctologie
Dagen
Flebologie
Dagen
Plastische Chirurgie
Dagen