Afspraak maken?
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag op 020-8203465
Maak gemakkelijk online een afspraak bij onze plastische chirurg.
EVLT methode
Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. Het kan plaatsvinden onder lokale verdoving, de patiënt kan na de behandeling lopend de kliniek verlaten en er treden minder complicaties en napijn op dan bij het chirurgisch strippen. Het doel van de endoveneuze ablatie is dat de binnenbekleding van de lekkende ader wordt beschadigd, waardoor het vat dicht gaat en de lekkage is opgeheven. Er zijn twee technieken om te verhitten : de LASER en de VNUS techniek. Wij gebruiken de LASER techniek waarbij de vaatwand met behulp van licht verhit wordt.
Medisch Centrum Wetering behandelt de spataderen met de EVLT methode (EndoVeneuze Laser Therapie). Een speciale laserkatheter wordt in de te behandelen ader gebracht en lokale verdoving wordt aan gelegd middels een aantal prikjes. Het uiteinde van de katheter wordt verhit waardoor de vaatwand krimpt en de ader na een paar dagen sluit.
De ingreep duurt afhankelijk van de uitgebreidheid ongeveer 15 minuten en is nauwelijks pijnlijk. Na de behandeling wordt een drukverband of kous aangemeten, welke na 24-48 uur er weer af kan.
Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.
Andere behandelingen van Spataderen
Sclerocompressie
Sclerocompressietherapie is een behandeling tegen middelgrote en kleine spatadertjes, waarbij een op een paar plaatsen vloeistof in de spatader wordt gespoten. Lees meer over Sclerocompressie
Echogeleide foamsclerose
Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten. Lees meer over Echogeleide foamsclerose
Ambulante flebectomie volgens Muller
Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat de patiënt direct na de behandeling weer mag lopen. Lees meer over Flebectomie
Tarieven
EndoVeneuze Laser Therapie (EVLT) €1200,- (per been)
Vergoedingen
De EVLT-behandeling valt gewoon onder de dekking van de zorgverzekeringswet en wordt dus volledig vergoed.
Waar kunt u terecht met vragen?
Heeft u verder nog vragen dan kunt u tijdens spreekuurtijden altijd contact opnemen: 020-8203465.
Spataderen EVLT-methode
EVLT (Endoveneuze lasertherapie)
Endoveneuze lasertherapie is een behandeling die geschikt is voor de grotere, zogenaamde stamaderen, en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De spatader wordt aangeprikt waarna een speciale laserkatheter wordt ingebracht. De spatader wordt na het aanbrengen van de locale verdoving van binnenuit dichtgeschroeid met laserstralen. De behandeling duurt afhankelijk van de uitgebreidheid ongeveer 30-45 minuten. Na de behandeling krijgt u een drukverband met kous voor 48 uur, daarna alleen de kous voor 5 dagen overdag.
Voor de behandeling
- Wij vragen u om op de dag van de behandeling geen crèmes, lotions of badolie te gebruiken. Scheren is niet nodig.
- Meld het gebruik van antistolling, en allergieën vooraf aan de arts.
- U mag voor de ingreep alles eten en drinken.
- Autorijden en fietsen kan door het drukverband bemoeilijkt zijn. Neem bij voorkeur iemand mee om u te begeleiden.
- Indien u therapeutisch elastische kousen heeft, neem deze dan mee.
- Draag ruime kleding en schoenen, er is ruimte nodig voor het drukverband.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling wordt nogmaals Duplexonderzoek verricht van het te behandelen vat. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel. De voorbereidingen voor de laserbehandeling nemen de meeste tijd in beslag. Desinfectie van het been, afdekken met steriele doeken, steriel klaarzetten van de apparatuur. Na een huidverdovingsprik wordt het vat aangeprikt, waarna de laserkatheter wordt ingebracht. Met de duplex wordt gecontroleerd of deze op de juiste plek ligt. Daarna wordt het te behandelen traject met enkele prikken verdoofd. De uiteindelijke laserbehandeling duurt een paar minuten. Om veiligheidsredenen zal iedereen in de kamer een veiligheidsbril dragen.
Na de behandeling
- Kous en drukverband: direct na de behandeling wordt een kous en drukverband aangelegd. Deze mag u na 48 uur zelf verwijderen. U kunt dan ook weer douchen. Daarna draagt u de kous nog 5 dagen, alleen overdag. De kousen kunnen gewassen worden op 30 graden, zodat u deze voor een eventuele volgende behandeling kunt hergebruiken.
- In de eerste twee weken wordt geadviseerd overdag regelmatig (ieder uur) te bewegen, bijvoorbeeld door een stukje te lopen, fietsen of wandelen. Langdurig staan kunt u het best vermijden.
- Intensieve sportbeoefening (hardlopen, wielrennen, gewichtheffen, aerobics) wordt afgeraden de eerste 2 weken na de behandeling, net als lange auto- of vliegreizen of het nemen van warme baden/douches/sauna’s.
- Zonexpositie kan pigmentvlekken stimuleren, gebruik goede zonbescherming.
Mogelijke complicaties en/of bijwerkingen
- Hevige pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Bij pijnklachten kunt u paracetamol nemen (maximaal 4x daags 1000mg).
- Blauwe plekken/bloeduitstortingen kunnen optreden na de behandeling. Soms is er een trekkend of beurs gevoel, of is een streng voelbaar. Het kan helpen om de steunkous langer te dragen als dit prettig voelt.
- Een zeldzame, maar mogelijke complicatie na de behandeling is het optreden van diepe veneuze trombose. Hierbij ontstaat een stolsel in een diep gelegen, grotere ader, waardoor de doorbloeding wordt geblokkeerd. De verschijnselen die hierop kunnen wijzen, zijn: een sterk gezwollen en/of pijnlijk been.
Neem bij aanhoudende hevige pijn, roodheid of zwelling contact met ons op.
Controle
Na de behandeling wordt een controleafspraak gemaakt. Neem altijd de kousen mee, zodat een eventuele nabehandeling meteen kan plaatsvinden.
Contact
Bij vragen of problemen kunt u Medisch Centrum Wetering bereiken op telefoonnummer: 020-8203465. Bereikbaarheidstijden: 08.30-16.30.
In geval van nood is de arts ook buiten deze tijden bereikbaar op hetzelfde nummer, keuze 0 uit het menu.
Afspraak maken?
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag op 020-8203465
Maak gemakkelijk online een afspraak bij onze plastische chirurg.
Wachttijdindicatie
Dermatologie
Dagen
Gynaecologie
Dagen
Proctologie
Dagen
Flebologie
Dagen
Plastische Chirurgie
Dagen