Wat zijn spataderen
Spataderen zijn uitgezette blauwe of rode vaten op de benen. Er bestaan hele kleine spatadertjes, met een dikte van nog geen millimeter (deze spatadertjes worden ook wel Bezemreis/takkenbos adertjes genoemd), maar ook spataderen van meer dan een centimeter dik. De oorzaak is vooral erfelijk. Vrouwen hebben vaker spataderen dan mannen, en vooral de kleine spatadertjes komen veel vaker bij vrouwen voor. Behalve dat spataderen niet mooi zijn kunnen ze op den duur leiden tot medische klachten: pijn in de benen, krampen, dikke benen, huidproblemen of bloedingen bij het stoten van de spatader. Het gaat dus in veel gevallen wel degelijk om een medisch probleem. Ook de kleine spatadertjes kunnen last geven, bijvoorbeeld een pijnlijk of beurs gevoel. Bij het behandelen van spataderen is het belangrijk dat zowel aan het cosmetische als aan het medische aspect aandacht wordt besteed. Uiteindelijk wilt u mooie benen, maar vooral ook gezonde benen.
Meer over de oorzaak en gevolgen van spataderen
Bij de ontstaanswijzen van spataderen wordt onderscheid gemaakt in twee groepen: primaire en secundaire spataderen (varicosis).
Primare spataderen
Bij de meeste mensen is sprake van primaire spataderen. Hiermee wordt bedoeld dat niet een heel duidelijk oorzaak kan worden aangetoond, het gaat meer om een aanleg voor spataderen, die dan ook vaak in de familie voorkomen. Waarschijnlijk is in de aanleg (genetisch bepaald) de ader wand wat slapper en zijn de klepjes in de ader, welke bedoeld zijn om het bloed omhoog te transporteren, wat minder sterk. Hierdoor wordt het bloed in de aderen van de benen minder makkelijk afgevoerd, waardoor uitzetten van de aderen kan ontstaan. Bepaalde factoren kunnen bijdragen aan de verergering van de spataderen, zoals zwangerschap of langdurig staand werk.
Secundaire spataderen
Met secundaire spataderen wordt bedoeld dat de spataderen zijn ontstaan na een aandoening zoals een trombosebeen. Dit is bij een kleine minderheid van de mensen het geval. Spataderen bestaan in alle maten: van haarkleine vaatjes, tot vaten van enkele centimeters in doorsnede. Niet altijd zijn alle aderen zichtbaar; vaak is het zelfs zo dat kleine spataderen op de benen verbinding maken met grotere aderen onder de huid die niet voor het oog zichtbaar zijn. Deze aderen kunnen wel klachten geven. Het is daarom erg belangrijk dat bij het onderzoek van spataderen ook altijd een echo (Duplex) wordt gemaakt, om de inwendige aderen te beoordelen.
Behandel spataderen bij MC Wetering
Medisch Centrum Wetering is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen. Er is een flebologisch team, bestaande uit twee dermatologen, een fleboloog, een chirurg en twee vaatlaboranten. De artsen hebben veel ervaring in de flebologie opgedaan in verschillende ziekenhuizen en dr. Krijnen is gepromoveerd op dit onderwerp. De artsen hebben hun expertise gebundeld in dit centrum waar de mens centraal staat en waar hoge kwaliteit wordt geleverd door een vast team van medisch specialisten.
Kleine spataderen
Kleine spataderen zijn oppervlakkige en kleine verwijde bloedvaatjes van een paar milimeter dik. Kleine spataderen zijn herkenbaar door hun heldere kleur en waaien vaak vanuit 1 punt uit. Hierom worden kleine spataderen ook wel bezemrijs of takkenbos genoemd. Deze spataderen hebben geen functie meer in het afvoeren van bloed.
Kleine spatadertjes worden meestal behandelend met inspuitingen (sclerocompressietherapie). De allerkleinste (resterende) rode vaatjes kunnen nog met een huidlaser worden behandeld.
Middelgrote spataderen
Middelgrote spataderen zijn meestal bobbelige, verwijde bloedvaten die als het ware op de benen liggen. Middelgrote spataderen komen voor in de zogeheten verbinding aderen; deze aderen zijn groter dan de dunne, kleinere aders waar kleine spataderen in voorkomen. Deze aderen vormen een verbinden tussen de oppervlakkige en diepe aderen.
Het behandelen van middelgrote spataderen gebeurt meestal met inspuitingen of met ambulante flebectomie volgens Muller.
Grote spataderen
Grote spataderen zien eruit als kronkelige bloedvaten die op het been liggen. Het kan ook zijn dat grote spataderen niet zichtbaar zijn, maar wel voelbaar zijn. Ze worden ook wel kabels genoemd, vanwege de dikte van de spatader. Bij behandeling van grote spataderen is meestal endoveneuze ablatie (EVLT) nodig. Grote spataderen worden soms ook behandeld met ambulante flebectomie volgens Muller.
Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten.
Behandel spataderen bij MC Wetering
Medisch Centrum Wetering is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen. Er is een flebologisch team, bestaande uit twee dermatologen, een fleboloog, een chirurg en twee vaatlaboranten. De artsen hebben veel ervaring in de flebologie opgedaan in verschillende ziekenhuizen en dr. Krijnen is gepromoveerd op dit onderwerp. De artsen hebben hun expertise gebundeld in dit centrum waar de mens centraal staat en waar hoge kwaliteit wordt geleverd door een vast team van medisch specialisten.
Veelgestelde vragen over spataderen
Waarom krijg ik spataderen?
De meeste mensen die last hebben van spataderen krijgen dit zonder duidelijke oorzaak. Men kan er genetische aanleg voor hebben, maar het kan ook komen omdat men langdurig staat. Aandoeningen als trombose kunnen ook een veroorzaker van spataderen zijn.
Gaan spataderen vanzelf weg?
Als u eenmaal spataderen heeft, gaan deze niet meer vanzelf weg. Als u last heeft van spataderen of u vindt het cosmetisch niet mooi, kunnen wij u helpen van uw spataderen af te komen.
Wat kan ik zelf doen tegen spataderen?
Het beste wat u kan doen tegen spataderen is veel in beweging te blijven. Als u veel zit of staat tijdens uw werk, loop dan regelmatig even een rondje tussen uw werk door, of doe oefeningen met uw been. Draai bijvoorbeeld rondjes met uw voet om uw kuitspieren te activeren.
Wachttijdindicatie
Dermatologie
Dagen
Gynaecologie
Dagen
Proctologie
Dagen
Flebologie
Dagen
Plastische Chirurgie
Dagen